Szűrés
esemenyesemeny.ro
 (0)    

Szép

az esemény lejárt
 2018-01-09
 19:30
 Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Kisterem
 Színháztér 1., Marosvásárhely
Részletek, leírás

Jon Fosse: SZÉP, színdarab

 

Fosse szereplői zavartságba, bizonytalanságba, csendes kétségbeesésbe ragadt figurák. Túl sok ki nem mondott dolog, beteljesületlen remény, elszalasztott lehetőség halmozódott fel bennük, ami nem robban, hanem alattomosan felőrli őket. Életüknek azon kiábrándult pillanatában vannak, amikor úgy tűnik, a jövő már semmit nem kínál. Számukra a világ egyre szűkebb lesz, egyre kevesebb lehetőséggel. A távoli múlt az egyetlen hely, ami még az értelmes, örömtelinek élet illúzióját kelti. 

Az előadás története ezeknek az embereknek a próbálkozásai köré szerveződik: a múlt újraélése által visszatérni egy olyan helyre, korba, ahol és amikor minden Szép volt. Ez nem egy tudatos vagy felvállalt folyamat, csupán a megszűnni nem akaró rosszra adott erőltetett reakció. Törekvésük azonban erőtlen és tartalmatlan, nem vezet célra: amaz bizonyos Szép illúzió marad. 

Fosse drámája oly módon költői, hogy mellőz bármiféle líraiságot, a bizonytalanságból teremt világot. Fosse nem engedi, hogy szereplői egymásba lássanak, így bennünket is arra késztet, hogy feltegyük magunknak az ő kérdéseiket: Miért tesszük azt, amit teszünk? Miért mondjuk azt, amit mondunk? Miért nem cselekszünk és beszélünk? Miért hallgatunk és menekülünk inkább? Hová tűnik el az ártatlanság és az öröm? Mi rejtőzik a Szép mögött?

Fosse (…) több írásában is említi azt a mondást: angyal szállt el felettünk, azaz a színpad felett, mondjuk akkor, ha hirtelen csend lesz, mintha senki sem merne, vagy tudna megszólalni, de mintha mégis mindnyájan egyszerre értenénk meg valami eddig nehezen érthetőt. Ez a gondolat lett végül Fosse drámaírói ars poeticája is; úgy írni, olyan látszólag hétköznapi szituációkat teremteni, amely egy-egy pillanatra a mélyebb belátás, a felismerés élményét adják. Ezek a pillanatok, amikor az angyal szállhat, vagy ahogy ő írja, mehet át a színpadon, a darabban. – írja a szerzőről Domsa Zsófia, aki az előadás magyar fordítását jegyzi, és egyúttal Jon Fosse és a norvég színműirodalom avatott ismerője.

 

A főpróbák időszakában a rendező Jon Fosse szerzőről és a SZÉP című darabról így nyilatkozott Keresztes Franciskának:

Fosse szövegei nem hagyományos drámai szövegek: dráma előttinek és ellendrámának nevezném. Ez a fajta írásmód megengedi, hogy belépjek ezeknek az embereknek az életébe: hogy ne a drámai konfliktus foglalkoztasson – az, amit egyből látok a színpadon, hanem az, amit bennem, nézőben generál.

A Szép története tulajdonképpen a fiatalság után érzett nosztalgia érzékeny megfogalmazása, az élethez való viszonyulás egyszerű és őszinte formája. Érett korban mi, felnőttek jóval árnyaltabb, összetettebb és ugyanakkor jóval  bonyolultabb módon viszonyulunk a problémáinkhoz, a körülöttünk levőkkel való kapcsolatainkhoz, egyáltalán az életünkhöz, a kudarcaink és sikereink bizarr keverékéhez. Gyakran mi magunk sem vagyunk képesek kezelni ezt a „nagy komplexitást”, Fossénak viszont sikerül megközelítenie, tetten érnie anélkül, hogy a szánkba rágná. Nem magyarázza, nem ad válaszokat, nem von le következtetéseket, nem nyomja le a torkunkon, hogy „nézd, mennyire bonyolult most minden, és mennyire egyszerű volt valamikor”, hanem a saját nosztalgiázásán keresztül ragadja meg, ez pedig abban a pillanatban engem is nosztalgiázásra késztet.

 

Rendező: Adi Iclenzan

A szereposztás tagjai: Férfi (Geir) – Korpos András, Másik férfi (Leif) – Ördög Miklós Levente, Nő (Hilde) – Moldován Orsolya, Anya – Biluska Annamária, Lány (Siv) – Barabás Krisztina m.v., Fiú – Nagy László m.v.

Díszlet- és jelmeztervező: Bogdan Spătaru, zene: Vizi Imre, rendezőasszisztens: Keresztes Franciska, ügyelő: Szakács László, súgó: Ferenczi-Tóth Katalin.

Az előadás időtartama 2 óra 15 perc

Az előadás román nyelvű feliratozással követhető.

Naprakész információk a színház honlapján: www.nemzetiszinhaz.ro és Facebook oldalán: www.facebook.com/tompamiklos érhetők el.

Fotó: Rab Zoltán​Képek, videók
_