Szűrés
esemenyesemeny.ro
 (0)    

Művelődés Estek - Közönségrégészet Erdélyben

az esemény lejárt
 2017-10-12
 18:30
 Györkös Mányi Albert Emlékház
 Republicii/Majális utca, 5 szám, Kolozsvár
Részletek, leírás

A Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház közös szervezésében zajló sorozat, a Művelődés Estek következő meghívottja T. Szabó Csaba történész.

A közönségrégészet (angolul public archaeology) egy új fogalom a régészettudományon belül, amely egyelőre nem honosodott meg magyar nyelvterületen, bár gyakorlati megnyilvánulásait egyre gyakrabban láthatjuk. A közönségrégészet, mint módszertan és tudományág arra keresi a választ, hogyan lehet a régészek munkáját és régészeti örökségünk hasznosítását a nagyközönséggel együttműködve fenntartani. Szakma és a nagyközönség sajátságos együttműködését szorgalmazza, amelyre külföldön már egész iparág épült és átmenti a régészetet, mint tudományágat a XXI. századba. Az előadó sikeres esettanulmányokon keresztül bemutatja a közönségrégészet külföldi és erdélyi példáit és perspektíváit.

Az esemény keretében az előadó Erdélyi régészet. Írások régészetről és kulturális örökségvédelemről című, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában 2017-ben megjelent új kötetét bemutatja és a szerzővel beszélget dr. Csók Zsolt, a Kolozsvári Történeti Múzeum régésze.

Az Emlékházban sorra kerülő est házigazdája Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője.

 

A rendezvénysorozat szervezői a Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház.Képek, videók
_