Szűrés
esemenyesemeny.ro
 (0)    

John Millington Synge: A Nyugat hőse

az esemény lejárt
 2018-04-15
 19:00
 Csíki Játékszín
 Temesvári sugárút 6., Csíkszereda
 Prospero bérlet
Részletek, leírás

A Nyugat hőse

A cselekmény Nyugaton játszódik, vagyis Írország legnyugatibb csücskében, mindentől távol. Az alkoholgőzös szereplőkkel benépesített országúti kocsmába titokzatos, furcsa idegen érkezik. Nemsokára mindenki legmélyebb csodálatát és tiszteletét váltja ki azzal, hogy elmeséli: kettéhasította az apja koponyáját. Ettől a ponttól kezdve a tett elkövetője egyre jobban elrugaszkodik a valóságtól, hallgatósága pedig egyre többet hajlandó elhinni neki, mindaddig, amíg a kocsmaajtón belép egy másik idegen.
Miért van szükségünk sztárokra, ikonokra, és hogyan jellemeznek ők bennünket? Milyen világ az, ahol egy fikcionált, divatos identitást kell felvennünk ahhoz, hogy valakivé váljunk? Van-e esélye az őszinte emberi kapcsolatoknak ott, ahol az anyagi érdekek mindenek fölött állnak, és az alkohol eltorzítja az embert kívül-belül? Van-e esélye a szerelemnek?

John Millington Synge
A Nyugat hőse
Fordította: Nádasdy Ádám 

Cristopher Mahon, becenevén Christy: PUSKÁS LÁSZLÓ
Öreg Mahon, az apja: FÜLÖP ZOLTÁN
Michael James Flaherty, kocsmáros: GIACOMELLO ROBERTO
Margaret Flaherty, becenevén Pegeen, a lánya: RÁDULY BEÁTA
Shawn Keogh, Pegeen másod-unokatestvére: VASS CSABA
Özvegy Quinné: FEKETE BERNADETTA
Philly O’Cullen: KOSZTÁNDI ZSOLT    
Jimmy Farrell: KERESZTES SZABOLCS
Sara Tansey: BOKOR ANDREA
Susan Brady: SÁNDOR ANNA
Konferanszié: BILIBÓK ATTILA

Rendező: VISKY ANDREJ
Díszlet- és jelmeztervező: KUPÁS ANNA
Dramaturg: BERTÓTI JOHANNA
Zeneszerző: BOCSÁRDI MAGOR

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Műsoron áprilisban: április 13. péntek, 19.00 - bemutató előadás, Bánk bán bérlet; április 15. vasárnap, 19.00 - Prospero bérlet; április 17. kedd, 17.00 - Csongor és Tünde bérlet; április 18. szerda, 17.00 - Arlechino bérlet; április 19. csütörtök, 17.00 - Romeo és Júlia bérlet ; április 26. csütörtök, 19.00 - Tiborc bérlet.
További bérletes előadások májusban és júniusban. 
Az alkotókról: 
Visky Andrej, Kolozsváron élő, szabadúszó rendező
Legfrissebb rendezései között vannak a Menekülők című történelmi dráma (Csokonai Színház, Debrecen), Carlo Goldoni Terecske című komédiája (Északi Színház Harag György Társulat, Szatmárnémeti), illetve Csehov Három nővérének egy kortárs adaptációja (Theater Y, Chicago). Andrej alapító tagja a kolozsvári székhelyű Váróterem Projekt Független Társulatnak, ahol színészként és rendezőként egyaránt tevékenykedett. Tanulmányait a Yale School of Drama rendezői szakán (mesteri fokozat) és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának színművészet szakán végezte el (mesteri fokozat).

Bertóti Johanna, dramaturg, előadó, műfordító
2009-ben teatrológia szakon végzett a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán, majd 2011-ben a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaírás mesterképzőjén.
A kolozsvári Váróterem Projekt társulat számos előadásában dolgozott dramaturgként, zeneszerzőként, zenészként. Emellett Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen vett részt színházi munkákban. Verseket zenésít meg, amelyeket egyéni koncertjein, illetve különböző fesztiválok alkalmával ad elő. Ideje egy részét írással és műfordítással tölti.

Kupás Anna, díszlet- jelmeztervező
2013-ban végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező szakán. Negyedik alkalommal dolgozik a Csíki Játékszínnel. A Képmutatók cselszövésének a díszletét tervezte, és a Háry János valamint az Erdő című előadások díszlet-jelmeztervezője volt. 
A kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat tiszteletbeli tagja, ahol önkéntesen segíti a független társulatot látványtervezői munkájával. 
Öt éve színházi látványtervező, ez idő alatt huszonhat produkcióban dolgozott, tizenöt rendezővel, tíz városban.

Bocsárdi Magor, zeneszerző
Az utóbbi időszakban több előadásnak és filmnek írt zenét. Zenei pályafutása egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, amikor első osztályosan hegedülni kezdett, majd tanulmányait a kolozsvári zeneakadémián folytatta. A hegedű mellett pár éve önállóan trombitálni is tanul. 
A színházi zeneszerzéssel körülbelül másfél éve véletlenszerűen kezdett el foglalkozni és azóta Erdélyszerte számos produkcióban közreműködött. A színházi zeneszerzés mellett, a sZempöl zenekarban engedheti szabadjára kreatív energiáit, melynek alapító tagja és frontembere. Zenei tanulmányai mellett a Sapientia egyetem filmrendezés szakát is elvégezte.Képek, videók
_