Szűrés
esemenyesemeny.ro
 (0)    

Kodály népzenéje - bemutatja: Pál István Szalonna és Bandája

az esemény lejárt
 2018-02-13
 15:00
 Spectrum Színház
 Rózsák tere 13., Marosvásárhely
Részletek, leírás

Magyar Állami Népi Együttes
Hagyományok Háza

KODÁLY NÉPZENÉJE

A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának koncertje

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” (Kodály Zoltán)
A koncert Kodály szellemiségéből inspirált zenei barangolás téren és időn át, amely magában hordozza múltunk hagyatékát és jövőnk megmaradásának zálogát, megszólaltatva a Kárpát-medence különböző tájegységeinek zenéit, azok virtuóz hangszerjátékát, a néha szívet szorító, máskor felemelő, örömteli népdalait.
A paraszti kultúra olyan kikristályosodott gyöngyszemei ezek, melyek a legnagyobb zeneszerzőinket is a népzene felé fordítva nyitottak új világot az utódoknak. A Magyar Állami Népi Együttes zenészei hittel folytatják nagy elődeik hagyományát, fontosnak tartva, hogy hiteles tolmácsolói legyenek gyűjtői, kutatói és zeneszerzői munkásságuknak.
A koncerten Kodály Zoltán olyan műveinek forrásai hallhatóak, melyek sok ember fülében ismerősen csenghetnek: a Székely fonó táncos pillanataitól a Kállai kettősön át eljutva egészen a Galántai táncokig, s e földrajzilag egymástól távol eső vidékek zenéit népdalaink – mint égre feszített szivárvány – kapcsolják egybe, a kodályi életmű emlékezeteként.

Zenei szerkesztő:        Pál István Szalonna 

Előadja:     a Magyar Állami Népi Együttes zenekara

Szólót énekel:            Pál Eszter m.v. 

Művészeti vezető:        Pál István Szalonna 

Együttesvezető:        Mihályi Gábor  Képek, videók
_